Wat is acupunctuur?

Deze eeuwenoude geneeswijze uit het verre Oosten is in Europa nog relatief nieuw en onbekend. En onbekend maakt onbemind. Toch hebben veel mensen baat bij een acupunctuur behandeling. Maar wat is acupunctuur nu eigenlijk en wat is de oorsprong?

Hoe werk accupunctuur?

De acupunctuur gaat uit van de onzichtbare energiebanen in ons lichaam. De banen worden meridianen genoemd en zijn gekoppeld aan een lichaamsdeel.

Dit netwerk van banen heeft verschillende knooppunten, ook wel acupunctuurpunten genoemd. Doordat elk punt in contact staat met een bepaald orgaan of een bepaalde lichaamsfunctie kan de acupuncturist tijdens een acupunctuur behandeling met naalden de energie in zo’n punt afremmen of juist stimuleren.

Wat is de oorsprong van acupunctuur?

naalden acupunctuurZoals gezegd komt deze geneeswijze uit het Oosten, met name in China is deze manier van genezen algemeen geaccepteerd. In één van de alleroudste boeken over geneeskunde uit 200 – 300 voor Christus wordt al geschreven over acupunctuur.

Hoewel er al in de 17e eeuw in Europa geschreven werd over acupunctuur, werd deze geneeswijze door het Europese superioriteitsgevoel lange tijd niet serieus genomen.

In Nederland is acupunctuur nog geen erkend medisch beroep en deze geneeswijze wordt dus geschaard onder de alternatieve geneeswijzen. Wanneer je naar een acupuncturist wilt gaan voor je klachten, doe je er goed aan om te controleren of deze is aangesloten bij bijvoorbeeld de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging of de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur.

Deze verenigingen zien onder meer toe op de kwaliteit van de praktijkuitoefening en zorgen voor scholing en onderzoek. Zo ben je er als patiënt zeker van dat de acupuncturist op een hygiënische manier werkt en daardoor de kans op bijwerkingen minimaal is.