Wat is vitamine B6 en wat doet het?

Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, is een van de vitamines uit de familie van het vitamine B-complex. Maar waar is vitamine B6 goed voor? Alle B-vitaminen, inclusief vitamine B6, spelen een belangrijke rol in een reeks lichamelijke en psychologische functies. Ze zijn echter het meest bekend vanwege hun bijdrage aan een gezonde stofwisseling, de ondersteuning van de zenuw- en leverfunctie, en de bevordering van de gezondheid van de huid en de ogen.

Waarom is vitamine B6 het belangrijk?

Vitamine B6 heeft verschillende derivaten, waaronder pyridoxaal, pyridoxaal 5-fosfaat (p5p) en pyridoxamine. Dit zijn allemaal belangrijke verbindingen die betrokken zijn bij tal van biologische functies. In feite wordt vitamine B6 elke dag door het lichaam gebruikt en speelt het een belangrijke rol bij alles van beweging en geheugen tot energiegebruik en doorbloeding.

B6 voor een gezond zenuwstelsel

Vitamine B6 helpt het lichaam ook een gezond zenuwstelsel te behouden, produceert hemoglobine dat zuurstof in rode bloedcellen door het hele lichaam vervoert, helpt bij het leveren van energie uit het voedsel dat we eten, zorgt voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel, werkt als een natuurlijke pijnstiller, verbetert de stemming en verhoogt ook de immuniteit door de synthese van antilichamen die gebruikt worden om het lichaam te beschermen.

Maar daar houden de potentiële voordelen van vitamine B6 niet op. In feite tonen studies aan dat vitamine B6 voordelen ook gezonde bloedvaten kunnen onderhouden, symptomen van reumatoïde artritis kunnen verminderen, nierstenen kunnen voorkomen en meer om je gezondheid te helpen maximaliseren.

Vitamine B6 voor gezonde bloedvaten

Vitamine B6 is nodig om het gehalte aan homocysteïne in het bloed te reguleren. Homocysteïne is een soort aminozuur dat wordt verkregen door het eten van eiwitbronnen, vooral vlees. Hoge niveaus van homocysteïne in het bloed zijn in verband gebracht met ontstekingen en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, wat kan bijdragen tot een hartaanval.

Zonder voldoende vitamine B6 bouwt homocysteïne zich op in het lichaam en beschadigt de bekleding van de bloedvaten. Dit kan de weg bereiden voor gevaarlijke plaque opbouw, wat kan leiden tot een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.

Studies tonen aan dat wanneer patiënten vitamine B6 samen met foliumzuur innemen, de totale homocysteïneconcentraties aanzienlijk dalen. Bovendien kunnen de homocysteïne-verlagende effecten van vitamine B6 ook helpen de schade aan de bloedvaten te genezen om de gezondheid van het hart te verbeteren.

Vitamine B6 ondersteunt de hersenfunctie

Vitamine B6 wordt vaak beschouwd als een top vitamine voor de hersenen, omdat het de goede werking en ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel helpt bevorderen. Studies hebben aangetoond dat een tekort aan vitamine B6 het geheugen kan beïnvloeden en kan bijdragen aan cognitieve stoornissen, Alzheimer en dementie op latere leeftijd. (5)

Eén manier waarop vitamine B6 invloed heeft op de hersenfunctie is door het homocysteïnegehalte te beheersen, dat niet alleen een risicofactor is bij coronaire hartziekten, maar ook schade kan veroorzaken aan neuronen van het centrale zenuwstelsel.

Vitamine B6 speelt ook een belangrijke rol bij de productie van hormonen als serotonine en noradrenaline, die factoren als stemming, energie en concentratie helpen regelen. Onderzoekers geloven dat bepaalde gedragsstoornissen bij kinderen, waaronder ADHD, worden veroorzaakt door lage serotonineniveaus, wat betekent dat het verhogen van de PLP-concentraties in het bloed mogelijk kan helpen de symptomen te verminderen. (

Goed voor je stemming

Net als vitamine B6 werken sommige voorgeschreven antidepressiva om de serotonineniveaus te verhogen. Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine B6 een belangrijke invloed heeft op de centrale productie van zowel serotonine als GABA neurotransmitters in de hersenen.

Dit zijn belangrijke verbindingen die de stemming regelen en nodig zijn om depressie, pijn, vermoeidheid en angst te voorkomen. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, suggereren sommige studies dat vitamine B6 een gunstig effect zou kunnen hebben op de stemming en de geestelijke gezondheid dankzij zijn positieve effecten op deze belangrijke neurotransmitters.

Vitamine B6 is gezond voor je ogen

In veel gevallen zijn slechte voeding en/of tekorten aan voedingsstoffen de onderliggende oorzaken van bepaalde oogziekten. Studies hebben aangetoond dat het innemen van vitamine B6 samen met andere vitamines, waaronder foliumzuur, kan helpen bij het voorkomen van oogaandoeningen en verlies van gezichtsvermogen. Met name wordt aangenomen dat vitamine B6 het ontstaan van bepaalde oogziekten helpt vertragen, waaronder leeftijdsgebonden maculadegeneratie, een van de belangrijkste oorzaken van gezichtsverlies in de wereld.